Nieuwsbrief december ’15

29 december 2015

Beste leden ik wil af en toe wanneer dit nodig is een geheugensteun in de vorm van een nieuwsbrief geven.

Deze winter is ook voor mij heel erg nieuw. Het lijkt gezien de temperatuur wel de maand maart. Ga nu niet naar je volken om deze na te kijken. Ga wel eerdaags naar je volken om de varroa te bestrijden! Onze afdeling heeft een apparaat om oxaalzuur kristallen te verdampen. Dit moet bij een buitentemperatuur tussen de + 4 en – 3 gebeuren. Waarom? Het volk heeft zich dan tussen de ramen teruggetrokken en zit “op tros”. Als je de verdamper door het vlieggat steekt geeft dit geen onrust. Maar nu gaat dit niet – de bijen lopen door de hoge buiten temperatuur door de kast. De verdamper geeft ook warmte af en geeft grote onrust. Nu is op het forum bijenhouden.nl geopperd om dit, dit jaar anders te doen; druppelen of met een knijp/sproeifles (huishoudelijke schoonmaak middel) te gebruiken.

Hier onder de tekst van Hennie Kroese die dit op het forum schreef:

Ik denk dat sproeien met dit warme weer beter werkt, omdat je fijne druppeltjes sproeit (niet nevelen !!) Je raakt dan de bijen beter,de bijen likken elkaar weer droog. Als de bijen niet op de tros zitten, valt een straaltje oplossing uit een injectiespuit door het volk heen, en komt voor een deel op de lade terecht. Nadeel van sproeien is dat je de hoeveelheid erg moeilijk kunt bepalen. Met druppelen moet je 5ML per straatje (*) bijen toedienen. Net als druppelen sproei ik tussen de weinig volken doe het gezamenlijk. straatjes.

Als je een knijpsproeier gebruikt kun je even meten hoeveel vloeistof je eruit knijpt na bv 10 X knijpen. Op het volk kun je dan tellen tot je de gewenste hoeveelheid hebt gespoten. Is net zo makkelijk als druppelen, en je hebt binnen de minuut de dekplank of plastic er weer op.

* Straatje bijen zijn bijen die tussen de raten zitten als je op de toplatten kijkt. Dit straatje bijen besproei/druppel je met de oxaal oplossing. Maak voor druppelen/sproeien de varroa schuiflade schoon!! Dan kun je na een dag of vijf kijken hoe groot de varroa besmetting was.

Oxaalzuuroplossing voor winterbehandeling –

sproeien:

1. Meng 100 ml warme water + 30 g oxaal kristallen.

2. Meng 500 ml warme water + 500 g suiker tot het oplossing helder is.

3. Meng dan #1 met #2.

Voor druppelen met een injectiespuit: = 35 gr. Oxaal kristallen oplossen zoals bovenstaande.

Wanneer het water eerst verwarmd wordt tot 35-40 graden, lossen de vaste substanties beter op.

Voor imkers met weinig volken doe het gezamenlijk Je kunt de afgekoeld oplossing 14 dagen in de koelkast bewaren. Voor imkers met weinig volken doe het gezamenlijk.

Kies een categorie en klik op 'ga'

Bijenplanten 03 februari 2020

Kasten op Landgoed Rhijnweide 29 september 2019