Inwinteren

Met het inwinteren start je het nieuwe bijenjaar. De veel gevraagde vraag is: hoeveel moet ik voeren? Antwoord: weet ik niet. Ik tel de liters suikerwater niet maar kijk wat er in de raten zit.

Bij winterklaar zit in de raten van de bovenbak zes tot acht cm verzegeld voer boven het broednest en raam 1&2 en 9&10 vol dat betekend verzegeld voedsel. Wat in de onderbak zit wordt niet meegeteld.
Door regelmatig te voeren (om de dag) een liter per keer gaat het volk ook nog nieuw broed aanzetten dit worden de winterbijen. Als je zo’n 8 liter hebt gevoerd ga dan eens kijken hoe de voedsel voorraad is. Dit doe je niet de volgende dag maar vier dagen later. Het volk heeft dan de gelegenheid om volle cellen te verzegelen.

Als je meer volken bij elkaar hebt staan voer dan twee uur voor zonsondergang.
Bijenvolken gaan flink vliegen en gaan zoeken waar die zoetheid vandaan komt. Voer je in de ochtend dan hebben ze de hele dag te tijd om ook eens in een buurvolk een kijkje te nemen, met als gevolg: schermutselingen op de vliegplank.

Wat voor voer geef je de bijen? Invertsuiker, de kant en klare zoetigheid of opgeloste kristalsuiker het is maar wat je wilt. Bijen hebben geen voorkeur als het maar koolhydraten zijn.
Verhouding suikerwater: 2 suiker 1 water oplossen in kokend water. Maak niet meer voor een week klaar.

Neem ook even de tijd om de algehele gezondheid van het volk te bekijken:
– Is het volk gezond.
– Heeft het een goed broednest en brias.
– Zijn de kantramen goed gevuld ¾ verzegeld?
– Tel even de ramen met broed in de bovenste bak.
– Hoeveel cm gesloten voer zit er boven het broednest.
– Noteer dit alles op de kastkaart!

Tien september klaar? De vliegopening over de volle breedte van de kast open laten hierdoor voorkom je in de winter beschimmelde raten.
Verklein de hoogte van de vliegopening tot maximaal 5 mm bij een grotere hoogte kun je last krijgen van muizen in de kast.

Met een emmer warm water en grote hand soda is het mogelijk om de voerbakken te ontdoen van propolis en andere ongerechtigheden. Daarna goed afspoelen.

Noot: blijf niet oneindig doorvoeren. Bijenvolken zijn verzamelaars hebben nooit genoeg. Is de voorraad zoals boven beschreven bereikt dan is het volk winterklaar!
De bijenkap, beitel, pijp en voerbak kunnen worden opgeborgen.
Kijk eens met mooie vliegdagen wat er op de vliegplank te zien is.

Tot december, de winter varroa bestrijding!