van de imkervereniging

Een kunstzwerm maken = koninginnen aflegger

29 juli 2019


Je kunt er van uit gaan dat een bijenvolk zich wil delen. Dit gaat niet op de tijd die jij wil. De enige manier om het in voor ons imkers dit in goede banen te lijden op een min of meer kunstmatige wijze.

Volgorde van werken:

Haal het dak van de kast en leg deze omgekeerd zo dat de binnenzijde naar boven wijst. Haal de honingkamer(s) van de bovenste broedkamer. Geef even een pufje rook als je de beitel tussen de bakken wrikt. Maak met de honingkamer een draaiende beweging en til deze gelijktijdig op. Zet schrijlings de volle kamer(s) op het omgekeerde dak. Vervolgens haal je de twee broedbakken van elkaar op de zelfde wijze als bij de honingkamer(s). Zorg voor een tweede dak waarop je de boven

broedbak neerzet. Leg op de bovenbak een dekplank.

Moer zoeken.

Begin in het midden in de onderbak – gebruik zo min mogelijk rook anders jaag je de moer door de kast. Haal het middelste raam uit de kast. Bekijk deze, let op kijk niet elke bij aan prent het beeld van de moer in. “lees” het raam als een krant. Hang dit raam nadat het bekeken is in een kastje of in een kunststof bak zoals bij de cursus. Ga nu links of rechts van uit het midden de raten te bekijken. Is de ene helft klaar begin dan vanuit het midden de andere helft te bekijken. Is de onderbak klaar – moer niet gevonden – ga dan op de zelfde wijze te werk met de bovenbak. Bega niet de fout om de bovenbak op de onderbak te zetten – omdat het zo gemakkelijke werkhoogte is! (moer loopt naar de onderbak).

Moer gevonden wat nu:

Je hebt natuurlijk voor de operatie de vliegspleet van de nieuwe kast gesloten! Staat klaar een kast – mag een zesramer of een tienramer zijn. De stoffering is kunstraat en een kantraam met gesloten voer uit het hoofdvolk. Het raam met de moer zet je even apart. (kunststof bak zoals bij de cursus) Je gaat

nu uit de bovenbak zeven ramen met bijen afslaan. Je kunt met een plantenspuit voor het afslaan de ramen met bijen even een licht water broesje geven. Daardoor vliegen bij het afslaan minder bijen op. Nadat de zeven ramen met bijen zijn afgeslagen is het nu zaak om de moer ook in de nieuwe kast te krijgen. Je kunt hare majesteit niet zo maar in de kast slaan zou haar overlaten lopen met een beetje

aandrang.

Waarom niet het raam met moer en broed in de nieuwe kast hangen? Je geeft dan de kunstzwerm extra varroa’s mee die in het gesloten broed zitten!

Zit de moer in de kast en de benodigde ramen met kunstraat ingehangen sluit vervolgens de kast met dekplank en dak.

Na het maken van de kunstzwerm:

Ga je nog een keer door het hoofdvolk beginnend in de onderbak en vervolgens in boven bak haal daar alle zwermcellen weg. ook speeldoppen of wat er ook op lijkt haal ze weg. Om dit goed kunnen zien sla je de raten af hoeft dit niet tot de laatste bij.

Waar zet ik de kunstzwerm neer?

Naast het hoofdvolk? Dan vliegen alle bijen die ouder zijn dan 10 dagen terug naar de grote kast! Heb je de mogelijkheid om voor drie weken de kunstzwerm ergens anders neer te zetten dit is goed voor het nieuw volk. Hoeft geen drie km te zijn! 800 meter is voldoende.

Laat de kunstzwerm een paar dagen met rust en verklein de vliegspleet tot 8 cm. Ga na de rust bij minder goed weer voeren de kunstraat moet worden uitgebouwd. Suikerwater 1 op 1 een jampot per dag 10 dagen lang. Kijk na een week of er een broednest gevormd is.

Varroa’s vangen = bestrijden.

Het is nu een uitgelezen moment om in de kunstzwerm de varroa te bestrijden. Het duurt negen dagen voordat het eerste broed in de kunstzwerm wordt gesloten. Een goed moment is als het nieuwe volk gesetteld is – na een dag of vijf - . Gebruik de oplossing van 30 gram oxaalzuurzout dit opgelost in 1liter water. Druppel vijf mml in een straatje bijen. In het hoofdvolk kun je varroa bestrijden zodra het laatste broed van de oude moer is uitgelopen. – drie weken na het maken van de veger. Doe iets! oxaal druppelen of mierenzuur verdampen.
Heb je een zwerm gehad en gehuisvest, bestrijd zoals hierboven ook de varroa na een dag of vijf.
0 gram oxaal in 1 l. water voor het besproeien/druppel in de zomer. Masker dragen!!
35 gram oxaal in 1 l. suikerwater 1 op1 voor het bedruppelen in de winter.
Gebaseerd op de folder van de WUR.

Index

Kies een categorie en klik op 'ga'

Bijenplanten 03 februari 2020

Kasten op Landgoed Rhijnweide 29 september 2019

Het bijenhouden 29 juli 2019

Een kunstzwerm maken = koninginnen aflegger 29 juli 2019

Wespen 28 juli 2019

Inwinteren 15 mei 2019

Het maken van een kunstzwerm 02 mei 2019

Varroa Sensitive Hygiene 28 mei 2018

Winterrust?? 29 december 2016

Honing oogsten 02 juli 2016

Is de nieuwe koningin aan de leg? 02 juni 2016

Nieuwsbrief december ’15 29 december 2015