Presentatie: 9/2 Maak een vlieger!

De meeste Nederlandse imkers maken in mei een veger om het zwermen van hun volk te voorkomen. Dat is niet vreemd omdat het in de meeste basiscursussen wordt gebruikt en het de standaardmethode van de NBV is.

Toch is dat niet altijd even handig en gemakkelijk.

Met een presentatie zal Ton Verbaken, in samenwerking met Fred Beerenfenger en Hans van der Post, je de voordelen van het maken van een vlieger uitleggen en je de voordelen maar ook de nadelen daarvan laten zien.

Zowel de veger als de vlieger zijn koninginnenafleggers, zoals de officiële naam luidt maar elk heeft zijn eigen toepassingsgebied.

Wanneer je zwermverhindering wil toepassen en de aflegger blijft op dezelfde bijenstand als het hoofdvolk dan is het maken van een vlieger de beste methode. Maar wanneer je plannen hebt om de aflegger weg te geven of naar een andere stand te brengen is het maken van een veger de aangewezen methode.

Het maken van een veger vraagt minder vakkennis maar een grotere nauwkeurigheid, vooral bij het doppen breken. Bij het maken van de vlieger is het juist andersom; de imker moet beter letten op de omstandigheden zoals het weer en eventuele zwermneiging van het hoofdvolk. Maar daar tegenover staat dat de imker het doppen breken meestal achterwege kan laten en de bijen het zelf laten opknappen.

De presentatie wordt gegeven op 9 februari om 19:30 uur in het gebouw van de IJsclub Oegstgeest, Oegstgeesterweg 43, 2341 NZ Oegstgeest.