Honing oogsten

Honing afhalen in de derde week van juli.

Je kunt natuurlijk de honing voor de bijen laten. Zo kun je ook alle vruchten voor de vogels laten.

Op het bijenvolk ligt op de broedbak een moerrooster. Dit is handig om te oogsten zonder dat er een broednest in de honingkamers worden gemaakt. Verder geeft het de mogelijkheid om een uitlaatbord te gebruiken. Een uitlaatbord is een dekplank met aan weerzijde een latje van 1 cm hoog, het heeft een rond gat waar een “uitlaat” in past. Dit is een blikken rooster waar de bijen maar een kant uit kunnen en dit is naar de broedbak dus naar beneden. In 24 uur loopt de honingbak leeg en je hebt zonder gedoe – ramen met bijen afslaan – ramen zonder bijen.

Volgorde van werken: Haal het dak van de kast en leg deze omgekeerd zo dat de binnenzijde naar boven wijst. Haal de honingkamer(s) van de bovenste broedkamer. Geef even een pufje rook als je de beitel tussen de bakken wrikt. Maak met de honingkamer een draaiende beweging en til deze gelijktijdig op. Zet schrijlings de volle kamer(s) op het omgekeerde dak(en). Haal het moerrooster weg, dit is niet meer nodig. Je kunt nu op de bovenste broedbak het uitlaatbord neer leggen. Voordat je dit doet is het handig om even een blik in de bovenste broedkamer “werpen”.

  • Is het volk gezond,
  • heeft het een goed broednest en brias,
  • zijn de kantramen goed gevuld ¾ verzegeld?
  • tel even de ramen met broed in de bovenste bak,
  • noteer dit alles op de kastkaart!
  • doe even de stootproef komt er nectar uit het broedraam regenen wacht dan nog een week met het oogsten.

Mocht er nauwelijks gesloten voedsel in de broedbak zitten en je moet nog met vakantie is het te overwegen om dan niet de honing af te halen en deze op het volk te laten staan tot na de vakantie. Het moet toch niet zo zijn dat een volk in je vakantie verhongerd. Zit er voldoende voedsel in de kast plaats de bak(ken) nu op het uitlaatbord. Vergeet niet de honing er de volgende dag er af te halen! Als je dit langer laat staan loopt langzaam de HK weer “vol” bijen.

Heb je niet de gelegenheid om de honing binnen een week te slingeren schuif elke bak in een plastik zak en tape deze dicht!

Heb je geen slinger en kun je deze niet bij een ander lenen dan weet je mij te vinden. Tot de volgende nieuwsbrief: Inwinteren -10 augustus, klaar 10 september.